e-mail: animilood@abv.bg
Позвъни на: 0887 87 89 98

На 16 септември в 11 часа беше пуснато частично движението по новия пътен възел

На 16 септември в 11 часа беше пуснато частично движението по новия пътен възел

Пуснаха движението на пътния възел на СОП с бул."Сливница"

На 16 септември в 11 часа беше пуснато частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. "Сливница", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В експлоатация се въведе лявото локално платно, което осъществява директната връзка с Калотина. По тови начин движението значително ще бъде облекчено. До момента трафикът се осъществяваше двупосочно в дясното локално платно, което в пиковите часове предизвикваше задръствания. С пускането на движението ще може да се работи по довършването на естакада "Сливница".

Пътният възел е най-голямото съоръжение от проекта за изграждане на лот 1 на Западна дъга, път ІІ-18 СОП в участъка от км 59+400 до км 61+629 и от км 0+000 до км 0+780. Възелът е проектиран на три нива, с което ще се осигури безконфликтното преминаване през пътната връзка, ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик и ще се увеличи безопасността и сигурността на движението. Първото ниво минава под терена и свързва сегашното Околовръстно с продължението му на север. Средното ниво представлява кръгово кръстовище, което ще преразпределя движението в четири посоки - към Калотина, на север, към кв. "Люлин" и в посока към началото на автомагистрала "Люлин". Най-горното ниво е естакада, която ще отвежда движението от булевард "Сливница" директно към пътя за Калотина. Западната дъга има още един пътен възел, но на две нива - при свързването на бул. "Царица Йоанна" с Околовръстното.

Изпълнени са 90% от големите пътни съоръжения. Завършеността на изкопните работи е почти 100%, а на насипите - 80%. По предварителния график и при добри климатични условия полагането на асфалта, поставянето на мантинелите, знаците и маркировката трябва да приключат до 31 октомври 2015 г.

С повишена мобилизация и на удължен работен ден се работи по цялото трасе на обекта, напомнят от АПИ. Ангажирани са 45 души и 21 строителни машини и 25 товарни автомобила. Целта е да се навакса забавянето, причинено от дългите отчуждителни процедури и проведените в обхвата на трасето археологически разкопки. Изпълняват се изкопни и насипни работи, изграждат се дренажи, отоци и канал за дъждовни води, нови тръбни мрежи (Улично осветление, Електро и БТК), както и шумозащитна ограда. Полага се циментова стабилизация и асфалт. За нуждите на обекта с пълен капацитет работи асфалтова база с производствен капацитет 1 100 тона на ден.

Автор: Милена Василева