e-mail: animilood@abv.bg
Позвъни на: 0887 87 89 98

Сделките с жилища се увеличават, цените растат умерено

Сделките с жилища се увеличават, цените растат умерено

Пловдив набира скорост - градът с най-много сделки с жилища

Пловдив е градът с най-много сделки с жилища на глава от населението през 2014 г. Това съобщи Мирослав Язов, председател на регионална структура Пловдив на Националното сдружение "Недвижими имоти". Средните цени са достигнали 950 лева за кв.м жилищна площ според официалната статистика и са нараснали със 7.36% спрямо 2013 г. Факторите, които съживиха този пазар, са няколко. Резервът от построени, но непродадени апартаменти след 2008-2009 г. вече не съществува. "Годишното търсене на жилища в Пловдив е около 2500, а предлагането - не повече от 1900", коментира Мирослав Язов. Това означава, че около 600 семейства са в позиция на изчакване за покупка на жилище.

Доходите от спестяванията на пловдивчани и лихвите по ипотечните кредитите вече са на нива, които предполагат интерес към инвестиционни покупки на жилища, както и на покупки на жилища за собствено потребление. Третият фактор е възстановяване на покупките "на зелено", като при утвърдените инвеститори той вече наближава 40-45% от общия обем на тяхната продукция, а при по-малките инвеститори е до 20-25%.

В Пловдив има четири големи инвеститора в жилищно строителство и около десетина средни. Според оценката на Мирослав Язов най-големият инвеститор в жилищно строителство е "Фламинго груп". Тя строи жилищните комплекси "Оазис" - 1, 2, 3 и 4, както и "Орхидея". На второ място сред инвеститорите е "Стройко лукс", който завърши и продава жилища в "Тракия плаза" и в момента изгражда жилищния комплекс "Корона" на "Пещерско шосе". На трета позиция сред инвеститорите е строителната компания "Сиенит", следвана от компанията "МИГ инженеринг".

"Най-големият проблем на пазара на жилища в Пловдив е, че продължава строителството на апартаменти, които не отговарят на потребностите на купувача", коментира Язов. Продължават да се строят малки жилища. Причината е, че инвеститорът се страхува дали ще успее да продаде по-голямото жилище. В Пловдив все още няма достатъчно силни агенции, които са в състояние да закупят жилища от строителя и да ги предложат на пазара. При сделките купувачите продължават да си мислят, че могат да свалят цената с 25-30%, но те вече не са в силна позиция.

Очакванията за 2015 г. са, че тя ще бъде силна за пазара на жилища. Прогнозите са, че продажбите и строителството ще се засилват до 2019 г., когато Пловдив става европейска столица на културата. Причините - индустрията край Пловдив осезаемо се увеличава, работните заплати нарастват, банките продължават да разчитат много на кредити за жилища. Агенциите за недвижими имоти очакват строителството ще достигне до 400 нови сгради на година, или около 4000. Според Мариана Чукова, специалист в отдел "Продажби" на строителната компания "Сиенит", цените на жилищата в най-престижните пловдивски квартали, където те продават, достигат 750 евро на кв.м. "От 140 апартамента в жк "Западен парк" ни останаха шест апартамента и пет мансарди, като търсенето вече е за жилища над 90 - 100 кв.м", разказва тя.

Автор - Михаил Ванчев