e-mail: animilood@abv.bg
Позвъни на: 0887 87 89 98

През следващите 3 години се очаква да бъдат рехабилитирани още участъци

През следващите 3 години се очаква да бъдат рехабилитирани още участъци

Започна реконструкцията на шосето от Кючука до Коматево

На 20 октомври започна дългоочакваната реконструкция на Коматевско шосе, която ще продължи 3 години. Затварянето за движение на възловия за цял квартал, а и за феновете на Ботев Пловдив, път обаче, ще започне следващия месец.

Ремонтът е в участъка от бул. "Александър Стамболийски" до входа на кв. "Коматево". Това е първият обект от съвместния проект на община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие за подобряване на пътната инфраструктура на града. В следващите три години предстои да бъдат извършени основни ремонти на бул. "Руски" (от кръстовището на Централна гара до бул. "6-ти септември") и на бул. "6-ти септември" (от мост "Адата" до "Цариградско шосе"), както и изграждане на новия бул. "Северен", свързващ бул. "България" (при мост "Адата") с "Карловско шосе".

Общата инвестиционна стойност на проекта е 15,35 млн. евро, като от тях 14,2 млн. евро са нисколихвен заем от ЕБВР и 1,15 млн. евро съфинансиране от община Пловдив. Изпълнител, избран на целия проект ,е "Щрабаг България" АД с обща цена на СМР - 28.3 млн. лв.

Реконструкцията на "Коматевско шосе" включва премахване на старата паважна настилка и асфалтиране, направа на джобове за спирките извън пътното платно, ново осветление, тротоари и велоалея от северната страна, газификация, както и цялостна подмяна на подземната ВиК и канализационна мрежа. Предвижда се на втори етап удвояване на двулентовия пътен участък с още две ленти за движение в източна посока, което изисква отчуждителни процедури.

Затваряне на "Коматевско шосе" за движение се предвижда след около месец, тъй като дейностите започват в едното платно с полагане на нов водопровод.

Директорът на фирмата-изпълнител - "Щрабаг-България" АД, инж. Веселин Господинов, гарантира качествена работа. Паралелно с "Коматевско шосе" до края на годината строителите ще започнат работа и по бул. "Шести септември".

Срокът за изпълнение на целия проект с ЕБВР е 3 години.

Автор: Светла Добрева