e-mail: animilood@abv.bg
Позвъни на: 0887 87 89 98

Финансирането на лот 3.1, тунел Железница и лот 3.3 от АМ Струма е осигурено

Финансирането на лот 3.1, тунел Железница и лот 3.3 от АМ Струма е осигурено

Одобрено е сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта за изграждането на автомагистрала "Струма" - лот 3.1 Благоевград - Крупник, тунел "Железница" и лот 3.3 Кресна - Сандански по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г."

Това стана с решение на правителството, с което даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише договор с Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Тя е предназначена за изпълнението на дейностите по проект "Автомагистрала "Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел "Железница".

Проектът за лот 3 на автомагистрала "Струма" е основен приоритет за финансиране по приоритетна ос 2 "Развитие на пътната инфраструктура по "основната" и "разширена" Транс-европейска транспортна мрежа в рамките на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

С приетото решение ще се позволи своевременното стартиране на дейностите по изграждане на участъците от лот 3 на автомагистрала "Струма" до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия.

Лот 3.1 на автомагистрала "Струма" е с дължина от 12.6 км и включва участъка от Благоевград до Симитли, заедно с тунел "Железница" с приблизителна дължина от 2 км.

Лот 3.3 обхваща участъка от Кресна до началото на изградения лот 4 от автомагистралата при Сандански и е с дължина 23.6 км.

За лот 3.2, включващ трасето през Кресненското дефиле, е в ход проектиране на алтернативно решение за преминаване в зоната на варианта за дълъг тунел. След завършването на процедурата ще бъде подаден формуляр за кандидатстване за изграждането на този участък.

Автор: Милена Василева